A környezetvédelem világnapja

Szerző: | jún 5, 2020

Honnan ered a környezetvédelem világnapja?

48 éve, 1972. június 5 és 16 között tartotta az ENSZ az első “Ember és bioszféra” elnevezésű környezetvédelmi világkonferenciáját Stockholmban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése a konferencia javaslatának megfelelően, még abban az évben nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította ki a tanácskozás kezdő dátumát, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire.

A környezetvédelem és az informatika

Amikor az informatikáról beszélünk általában nem a környezetvédelem ami előszőr eszünkbe szokott jutni. Az informatika sosem tartozott a legkörnyezet-kímélőbb iparágak közé, de egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk a fenntartható jövő érdekében, akár céges környezetben, akár magánemberként.

Mit tehetünk a környezetért?

Manapság a legtöbb lakásban már van nyomtató, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindent ki kell nyomtatni. Nyomtatás előtt mindig gondoljuk át, hogy az adott emailt, vagy dokumentumot feltétlenül szükséges-e kinyomtatni. Több papírmentes megoldás is létezik, lehetőségünk van dokumentumokat, szerződéseket elektronikusan aláírni, de akár ügyfélkapun keresztül is intézhetjük ügyeinket, nyomtatványokat elektronikus módon beadva papír helyett. Ha mégis szükséges a nyomtatás, lehetőleg használjunk újrahasznosított papírt.

A nyomtatók mellett, természetesen a számítógépek is megtalálhatóak a legtöbb lakásban, s ezek fogyasztása is számottevő. Egy áltagos asztali gép, képes akár 300-400 wattot is felvenni óránként, sokszor mivel kényelmesebb, ki sem kapcsoljuk ezeket a gépeket, ha leugrunk a boltba, vagy lefekszünk aludni. Ha tehetjük, kapcsoljuk ki a számítógépet, ha nincs rá szükség, vagy használjuk a gépek alvó módját.

Amikor otthoni tanuláshoz, egyszerűbb irodai munkához, esetleg idősebb rokonainknak szeretnék számítógépet beszerezni, a régi felújított modellek mellett vásárolhatunk kisebb méretű barebone pc-ket is, mint például az Intel NUC vagy a Gigabyte BRIX termékei. Az ilyen kis méretű számítógép kiválóan alkalmasak az egyszerűbb feladatok elvégzésére, emelett hely és energiatakarékosak is, fogyasztásuk 100w alatt van.

Mielőtt az eszközeink leselejtezésére adnánk a fejünket, vizsgáljuk meg, hogy az esetleg hibás eszköz szervizelhető-e. Számítógépünk élettartama és sebessége növelhető, ha növeljük a memória (RAM) méretét, és az elavult merevlemezeket (HDD) lecseréljük SSD-re. Ha mégis szeretnénk megválni, a már nem szükséges eszközünktől, a kidobás helyett dönthetünk amellett, hogy olyan rászorulónak ajándékozzuk az eszközt, akinek hasznára válhat, így nem csak jótékonykodhatunk, de a környezetet is kíméljük.

Elektronikai hulladék

Az elekronikai hulladékok mennyisége évről évre növekszik. Az egyes készülékekben található veszélyes anyagok jelentős problémát jelentenek a környezetre nézve, ezért feltétlenül szükséges ezen eszközök szakszerű ártalmatlanítása. Az elektromos berendezéseket nem szabad a háztartási kukába helyezni. Törekedni kell rá, hogy ezen eszközök újrahasznosításra, vagy ártalmatlanításra kerüljenek, ezzel is megelőzve azt, hogy kárt tegyünk a környezetben.

Hol lehet leadni az elektronikai hulladékot?

Az elektronikai hulladékokat lehetőségünk van leadni hulladékudvarokban, de néhány áruház is vállalja ezek ingyenes átvételét, ilyen például az Extreme Digital, Média Markt és az OBI.

Források: Wikipédia, FKF

Tetszett a bejegyzés?

Segíts egy megosztással, hogy másokhoz is eljusson!